DOI

  • Tatyana Usacheva
  • George Gamov
  • Anna Bychkova
  • Yuriy Anufrikov
  • Anna Shasherina
  • Diana Alister
  • Natalya Kuranova
  • Valentin Sharnin

The paper reports the spectrofluorimetric and calorimetric study of binding of two hydrophobic biologically active molecules with antioxidant ability, flavonoids quercetin, and curcumin, to human serum albumin (HSA) in water, aqueous DMSO (0.05 and 0.1 mol. fraction of DMSO), and aqueous ethanol (0.05 mol. fraction of EtOH). Both flavonoids induce the quenching of HSA fluorescence. The stability constants of associates, as well as the changes in enthalpy of the reaction between quercetin and protein, were evaluated. The influence of solvent composition and additions of hydroxypropyl-β-cyclodextrin as a solubilizer of hydrophobic molecules, on the association processes is discussed.

Переведенное названиеСвязывание кверцетина и куркумина с сывороточным альбумином человека в водном диметилсульфоксиде и в водном этаноле
Язык оригиналаанглийский
Страницы (с-по)5511-5518
Число страниц8
ЖурналJournal of Thermal Analysis and Calorimetry
Том147
Номер выпуска9
DOI
СостояниеОпубликовано - 5 мар 2022

    Области исследований

  • калориметрия титрования, СЫВОРОТОЧНЫЙ АЛЬБУМИН, КВЕРЦЕТИН

    Предметные области Scopus

  • Физика конденсатов
  • Физическая и теоретическая химия

ID: 100663165