Impact of plant protein glycation in ageing and stress response: potential mechanisms, biochemistry, and biological role

Андрей Александрович Фролов, Татьяна Евгеньевна Билова, Gagan Paudel, Uta M. Herfurth, Никита Геннадьевич Шиляев, Елена Михайловна Лукашева, Dominic Brauch, Елена Роллановна Тараховская, Надежда Владимировна Фролова, Наталия Глебовна Осмоловская, Thomas Vogt, G.U. Balcke, Alain Tissier, Carsten Milkowski, Claudia Birkemeyer, Ludger A. Wessjohann

Результат исследований: Материалы конференцийтезисы

Аннотация

Using in vitro peptide-based glycation models, reactivity and glycation potential of individual plant sugars were addressed and considered in the context of in vivo abundances of corresponding metabolites. Thus, approximately 800 individual AGE-modified proteins were annotated. The rates of glycation were increased under stress conditions and during the life span of experimental plants. Thereby, monosaccharide autoxidation was the major pathway of their formation, whereas dihydroxyacetone phosphate, glyceraldehyde-3-phosphate, ribulose, erythrose, and sucrose were the most probable plant AGE precursors. Analysis of α-dicarbonyl formation in model peptide-based glycation reactions performed with these sugars confirmed monosaccharide autoxidation as the principle glycation pathway in plants.

Язык оригиналаанглийский
Страницы38-39
СостояниеОпубликовано - 2017
СобытиеII Международный симпозиум "Молекулярные аспекты редокс-метаболизма растений" и Международной научной школы " Роль активных форм кислорода в жизни растений" - Уфа, Российская Федерация
Продолжительность: 26 июн 20171 июл 2017
Номер конференции: 2
http://ofr.su/molekulyarnye-aspekty-redoks-metabolizma-rastenij

конференция

конференцияII Международный симпозиум "Молекулярные аспекты редокс-метаболизма растений" и Международной научной школы " Роль активных форм кислорода в жизни растений"
СтранаРоссийская Федерация
ГородУфа
Период26/06/171/07/17
Адрес в сети Интернет

Ключевые слова

  • PLANT, PROTEIN GLYCATION, AGEING, STRESS RESPONSE

Цитировать